1.ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОРГАН МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
1.1 Населений пункт с. Байківці
1.2 Область Тернопільська
1.3 Повна назва органа місцевого самоврядування ОТГ Байковецька сільська рада
1.4 Кількість населених пунктів

9

1.5 Кількість населення 8956
1.6 Повна назва органу управління ОТГ відповідального за впровадження практики  відділ  промоції і туризму та начальник відділу економічного розвитку та інвестицій
1.7 Повна поштова адреса ОМС: 47711, Тернопільська обл., Тернопільський р-н, с. Байківці, вул. Січових Стрільців, буд. 43
1.8 Телефон (з кодом міжміського зв’язку) 0352 420807
1.9 Адреса електронної пошти ОМС

gromada@bsr1653.gov.ua

 

1.10 Офіційний сайт ОМС ОТГ https://bsr1653.gov.ua
1.11 ПІБ керівника ОМС ОТГ Кулик Анатолій Романович
1.12 ПІБ керівника відділу ОМС, відповідального за впровадження практики Лисевич Михайло Васильович, начальник відділу промоції і туризму Байковецької сільської ради, tourml@ukr.net, 0673544074

ЗМІСТ

Назва практики

Байковецька ОТГ: Три мільйони, сто мільйонів, мільярд!

Період початку впровадження практики

Грудень 2015 р. – серпень 2019 р.

Короткий опис проблеми, на вирішення якої впроваджено практику

Розробка генеральних планів, інвентаризація земель, вчасна сплата податків, співпраця з інвесторами дала змогу Байковецькій ОТГ збільшити надходження до місцевого бюджету у 34 рази. А це – якісні дороги, освітлення, капітальні ремонти, придбання соціального житла…

Передумови: що сприяло запровадженню практики, спонукало до вирішення проблеми; причини створення практики

Відсутність генерального плану і належних умов для залучення інвестицій, депресивні населені пункти, що доєдналися, мізерні надходження до сільського бюджету. Усе це спонукало до активних дій.

Опис практики: ініціативи, діяльність в громаді, алгоритм впровадження практики, застосовані методи вирішення проблеми, цільова аудиторія, виконавці, партнери

Космічні темпи зростання

Наприкінці 2015 року сукупний бюджет усіх семи сіл, які приєдналися до Байковецької об’єднаної територіальної громади, що є прилеглою до обласного центру Тернопіль, був лише трохи більшим трьох мільйонів гривень. Бюджет громади 2018 року становив майже 103 млн. грн.! Вражаюче зростання, чи не так? Основний показник життєдіяльності впродовж трьох років зріс у 34 рази!

Утім, навіть після того, як до громади приєдналися ще три села, два з яких були фактично депресивними, темпи нарощування бюджету лише зростають. При запланованому показнику 118 млн. грн. він уже в травні перетнув позначку 135 млн. грн.! І, судячи з усього, це ще не остаточна цифра. Звісно, такий бюджетний прогрес Байковецької громади став можливим, насамперед, завдяки реформі децентралізації. Але… Її успіх напряму залежить від людей, котрі реалізовують реформу, зокрема, Стратегію розвитку Байковецької об’єднаної громади на 2017-2025 рр., налагоджують співпрацю з бізнесом, контролюють  боржників, залучають інвестиції.

Генеральний план – гарантія надходження земельного податку

Розробку та затвердження генерального плану населеного пункту можна образно порівняти зі сліпцем, котрий раптово прозрів. Нема його – хаос у забудові, у розвитку інфраструктури, у збереженні природної та культурної спадщини, у сплаті земельного податку… Є – це лад у всьому!

Але, щоб розуміти важливість генерального плану для громади, потрібно мислити стратегічно.

Нинішній лідер громади Анатолій Кулик став Байковецьким сільським головою ще у 2006 році. Найперше, що задумав здійснити – розробити генеральний план. І реалізував задум, хоч це й коштувало сільській раді у той час величезних грошей. Утім, ці витрати давно вже себе окупили: навівши лад з землею, село суттєво збільшило свій бюджет.

Чому? Тому, що затвердження генеральних планів сіл дозволило провести нову реальну і обґрунтовану нормативно-грошову оцінку земель.

Цей досвід особливо згодився під час реалізації в Україні реформи децентралізації. Нині Байковецька об’єднана територіальна громада – чи не єдина в Україні, де кожен населений пункт має власний генеральний план. Зараз проводять більш детальну інвентаризацію, будуть укладатися нові угоди стосовно оренди землі, аби отримувати податки, передбачені законодавством. Отже, надходження земельного податку зростатиме.

Звідки така впевненість? З реальних фактів. Земельний податок та орендна плата за землю порівняно з 2016 роком у 2018 році зросла на 1,3 млн. грн. і сягнула суми 4,8 млн. грн.

Іноземний інвестор – індикатор довіри до громади

Завдяки зусиллям Анатолія Кулика та його команди, їх умінню вести переговори на території громади зосередили свої виробничі потужності більше ста підприємств. Найбільше з них ТОВ «СЕ Борднетце-Україна». Його засновник – японська компанія «Сумімото Електрик» – провідний світовий виробник кабельно-провідникової продукції для автомобілів. ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» на сьогодні найбільший роботодавець Тернопільщини.

Лише один Бог знає скільки сил і нервів витратили, скільки перепон, в тому числі бюрократичних, довелося здолати, аби це товариство базувалося на території Байківців. Основною проблемою була земля. Ділянка, яка влаштовувала підприємство, вже була приватною власністю. Довелося оперативно, в дуже короткі терміни, вишукати  власнику нову територію, яка б його задовольнила. Утім, замість подробиць, скажемо основне: сьогодні ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» є найбільшим платником податків до бюджету сільської ради. Зокрема, у 2018 році вони перерахували у бюджет сільської ради майже 51 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Добрий приклад також може… заразити

Прихід потужного, та ще й іноземного інвестора став тією сніговою кулькою, яка переросла в лавину. Представники бізнесу усвідомили, що з Байковецькою громадою можна і потрібно співпрацювати. З того часу кількість підприємств і підприємців почала різко зростати.

І нічого дивного в цьому немає. Бізнес відчув, що місцева влада постійна готова до конструктивного діалогу з ним і прагне створити для його діяльності сприятливі умови. Доплюсуймо до цього хорошу логістику, якісні дороги, наявність комунікацій і мінімальні ставки на оренду землі і отримаємо цифру 276. Саме стільки у громаді зареєстровано підприємств і фізичних осіб-підприємців. Серед них є такі, що відомі не тільки на Тернопільщині, а за її межами: фабрика меблів «Лісма», компанія «МOST-Україна», підприємства «Галіт», «Агролідер», «ТЕРКОМ» та багато-багато інших.

Громада для підприємців

Безумовно, бізнес – вкрай важливий сегмент громади. Він наповнює бюджет, створює робочі місця, долучається до розбудови інфраструктури… Байковецька сільська рада чудово розуміє це. І цінує. Тому й був започаткований проект «Громада для підприємців».

У чому його суть? Періодично проводять заходи, на які запрошують бізнесменів, підприємців, актив громади. Представники сільської ради інформують їх про стан справ, про те, як використовуються кошти бюджету, про прокладання і ремонт доріг, ліній електропередач і газогонів, про інвестиційні проекти, про наявні земельні ділянки для будівництва підприємств тощо.

Перед учасниками зустрічей виступають представники фондових, грантових і громадських організацій. Дуже цікаво завжди сприймаються виступи ділових людей, які досягли успіху у «неформальних» видах діяльності. Зокрема, на останньому зібранні в рамках заходу «Громада для підприємців» перед присутніми виступив відомий на Тернопільщині бізнесмен-новатор Мирослав Загорський, котрий розповів про вирощування фундуку і про розведення равликів.

І, наостанок, думки, пропозиції і побажання ділових людей стосовно життя громади керівництво сільської ради завжди враховує.

Копійка + копійка = мільйон

Здавалося б, місцеві податки і збори у загальному сукупному доході Байковецької громади займають невеличку частку: за підсумками 2018 року лише 12 відсотків. Але у сільській раді не нехтують жодними можливостями поповнити свій бюджет.

Саме тому тут встановили максимально доступні і обґрунтовані ставки місцевих податків та зборів. І це дає ефект. У минулому році, порівняно з 2016, завдяки цьому вони зросли на 4 млн. грн. і сягнули показника майже 11 млн. грн. На 2019 рік, до речі, заплановано більше 15 млн. грн. доходів від сплати місцевих податків та зборів.

Коли йдеться про місцеві податки і збори, то ніколи не слід забувати про контроль за їх сплатою. Відділ економічного розвитку та інвестицій сільської ради налагодив тісні контакти з Державною фіскальною службою. Завдяки цьому відділ завжди має списки осіб, які не сплатили місцеві податки і збори.

Перелік боржників час від часу публікується на сайті громади. Це змушує мешканців бути дисциплінованими та вчасно сплачувати податки, як це відбувається у всіх цивілізованих країнах.

Завтра буде краще, ніж сьогодні

Життя триває. Життя постійно ставить перед громадою нові завдання. Інколи важкі, але перспективні. Так, ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» планує збільшувати виробничі потужності, тож їй потрібна нова територія. А її немає. Знову доведеться вирішувати вкрай складні комбінації: вести переговори з власниками земельних ділянок, що межують з підприємством, шукати для них інші, на які б вони погодилися… І, що б там не сталося, але проблему треба вирішити. Бо це додаткові мільйони гривень поступлень у бюджет громади, бо це нові робочі місця. У свою чергу це якісні дороги, тротуари, це добротний ремонт шкіл і садочків… Це багато-багато нових зрушень у громаді.

Окрім того, Байковецька громада суттєво розширює межі співробітництва. Наприкінці червня вона підписала намір про співпрацю з польською гміною Вєлька Вєсь. У серпні буде підписано повноцінний договір.

Налагоджується співпраця з естонським муніципалітетом  Ельва, який, як і ми, вбачає взаємні перспективи розвитку.

Нові міжнародні партнери – це додаткові можливості для бізнесу та підприємництва.

Не дивно, що все наведене вище дає вагомі результати.

Зокрема, Фонд «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» оприлюднив «Всеукраїнський рейтинг інституційної спроможності і сталого розвитку громад» станом на перше півріччя 2019 року. Складений він був з урахуванням 33 критеріїв і відображає інвестиційну привабливість громад. Так от, Байковецька громада очолила список 20 найуспішніших громад області.

Рейтинг Байковецької громади сягнув позначки майже 67 балів. До речі, середній показник по Україні перетнув позначку 21 бал, а по Тернопільській області – 16,5 балів.

Життя триває!

Результати практики: які отримані якісні і кількісні показники, на що позитивно вплинула реалізація практики, чиї проблеми вирішено, які системні зміни в громаді досягнуті

Кількісні показники можна переглянути в Таблиці 1 ( фото). Окрім того, цифри та факти постійно наводяться в описі практики. Якісні показники – це відремонтовані дороги, нові тротуари, лінії електропостачання, сучасне обладнання для амбулаторії, шкіл, садочків

Які були перешкоди у реалізації практики, складнощі, як вдалось їх подолати, що сприяло успіху

Бюджет практики, обсяги та джерела фінансування, співфінансування, внесок громади тощо.

Громада вкладала великі кошти в розробку генеральних планів, усю роботу виконують кваліфіковані спеціалісти та дружня команда ОТГ.

Наявність публікації у ЗМІ щодо практики

Про успішний досвід громади уже були публікації в районній газеті “Подільське слово", у обласній газеті “Свобода", у всеукраїнській газеті “Молодь України", а також на електронних ресурсах Тернопільщини. Окрім того, створено презентаційні матеріали, які постійно демонструють на різноманітних зустрічах з громадськістю та підприємцями.

https://youtu.be/Y6Pt8Xiff4k

Наявність розроблених локальних документів в процесі реалізації практики: рішень органів місцевого самоврядування, програм, положень, договорів тощо

Генеральні плани сіл громади:

https://bsr1653.gov.ua/news/1553007024