1.ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОРГАН МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

1.

Населений пункт

Снігурівка

2.

Область

Миколаївська

3.

Повна назва органа місцевого самоврядування ОТГ

Снігурівська міська територіальна громада

4.

Кількість населених пунктів

1 місто, 22 села

5.

Кількість населення

23 454

6.

Повна назва органу управління ОТГ відповідального за впровадження практики

Снігурівська міська рада

7.

Повна поштова адреса  ОМС:

57300 Миколаївська область, Баштанський район, м.Снігурівка, вул.Центральна,65

8.

Телефон (з кодом міжміського зв’язку)

(05162) 3 16 65

9.

Адреса електронної пошти ОМС

rada-sng@ukr.net

10.

Офіційний сайт ОМС ОТГ

https://snigurivska-gromada.gov.ua/

11.

ПІБ керівника ОМС ОТГ

БОЙКО Інна Володимирівна

12.

ПІБ керівника відділу, відповідального за впровадження практики

ЛЄВШОВА Ольга Володимирівна

1. ОТГ

 

Снігурівська міська територіальна громада
2. Область

 

Миколаївська
3. Назва практики

 

«Реконструкція системи опалення та термосанація будівлі Снігурівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 з впровадження енергозберігаючих технологій за адресою вул. Суворова, 17, м. Снігурівка, Миколаївської області»
4. Період початку впровадження практики (від місяць/рік – до місяць/рік). Березень 2020 – грудень 2020р.
5. Короткий опис проблеми, на вирішення якої впроваджено практику – до 3 речень. Невідповідність теплозахисних характеристик будівлі освітнього закладу, що призводило до великих тепловитрат через стіни, вікна, підвал, дах, вентиляцію та  незадовільний стан опалювальної системи в цілому   сприяло неефективному використанню енергоресурсів та низькому температурному режиму в приміщенні школи. 

 

 

6. Передумови: що сприяло запровадженню практики, спонукало до вирішення проблеми; причини створення практики – до 5 речень. Освітній заклад протягом опалювального періоду постійно перебував в режимі ремонту опалювальної системи, яка через свою застарілість  не здатна була утримувати необхідний температурний режим. А неутепленість зовнішніх стін тільки підсилювало проблему холодної школи. Школа забирала кошти на ремонт опалювальної системи та оплату електроенергії, а результату не було. 
7. Опис практики: ініціативи, діяльність в громаді, алгоритм впровадження практики, застосовані методи вирішення проблеми, інновації, цільова аудиторія, виконавці, партнери – до 10 речень. Адміністрацією закладу та батьківською громадою зроблені певні кроки у напрямку енергозбереження в школі. Проведена часткова заміна декількох дерев’яних віконних блоків, які потребували термінового ремонту через аварійність, на сучасні склопластикові. Але залишалася необхідність заміни значної кількості вікон та дверей, утеплення самого приміщення та ремонт опалювальної системи. Зважаючи на ту обставину, що потреби громади значно більші ніж можливості – це унеможливлювало отримання ефекту від реалізації багатьох цільових програм розвитку територіальної громади. Тому вбачалось вирішення проблеми у проєктний спосіб буде найбільш доцільним.

Альтернативою у вирішенні даного питання стало подання до ДФРР проєкту «Реконструкція системи опалення та термосанація будівлі Снігурівської ЗОШ IIII ступенів № 4 з впровадженням енергозберігаючих технологій за адресою: вул. Суворова,17, м. Снігурівка, Миколаївська область»    з метою здійснення енергоефективних заходів: термосанація будівлі, реконструкція системи опалення та існуючої котельні, заміна фізично зношених віконних блоків та дверей на енергоефективні  – металопластикові. Економічно спрямований, проєкт мав на меті заощадження бюджетних коштів на енергозберігаючих. Економічним аспектом, який вирішується за допомогою реалізації проекту є підвищення рівня термічної герметичності будівлі, що призведе до скорочення споживання теплової енергії на опалення об’єкту шляхом скорочення втрат через зовнішні огороджувальні конструкції приблизно на 56%.

Проєкту характерна інноваційність, оскільки під час реконструкції системи опалення і термосанації будівлі Снігурівської ЗОШ були використані передові матеріали, термін експлуатації яких є довгостроковим, що дасть змогу зменшити до мінімуму екологічний ризик проєктованої, будівельної діяльності та експлуатації даного об’єкту.

Реконструкція  поділена на три пускових комплекси:

–                     1 пусковий комплекс – термосанація будівлі школи:

–                     2 пусковий комплекс – реконструкція системи опалення;

–          3 пусковий комплекс  – реконструкція котельні.

     Проєкт впроваджувався за умови співфінансування коштів державного фонду регіонального розвитку в сумі 15318 тис.гривень (розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2020 року № 211-р «Про інвестиційні програми і проекти регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2020 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку») та коштів місцевого бюджету в сумі 2121,837 тис.грн.

      Виділено цільову групу у територіальній громаді, яка особливо, зацікавлена в реалізації та досягненні цілей проекту – діти, підлітки, молодь, їх батьки та родичі, які є мешканцями міста, в тому числі:

– учні опорного навчального закладу – 460 осіб;

– педагогічні працівники, вчителі – 36 осіб;

– технічний та обслуговуючий персонал навчального закладу – 21особа;

– керівництво громади в частині вирішення важливої соціальної проблеми, сприяння виконанню їх місії (організація навчального процесу).

 

8. Результати практики: які отримані якісні і кількісні показники, на що позитивно вплинула реалізація практики, чиї проблеми вирішено, які системні зміни в громаді досягнуті – до 10 речень.   Снігурівськоим центром фінансово-господарського обслуговування закладів та установ освіти укладено договір на виконання робіт з переможцем торгів – ТОВ «ТД МАГНУМ».

Снігурівський районний центр фінансово-господарського обслуговування закладів та установ освіти забезпечував умови для проведення будівельно-монтажних робіт. Здійснював внутрішню оцінку фінансової ефективності нової системи.

Проведено реконструкцію системи опалення і термосанацію будівлі Снігурівської ЗОШ I-III ступенів із впровадженням енергозберігаючих технологій, завдяки цьому:

забезпечено нормативний температурний режим в приміщеннях, в наслідок цього  збережено будівлю від руйнування;

зменшено бюджетні витрати на теплопостачання;

створено комфортні   та безпечні умови для життя і здоров’я всіх учасників навчально-виховного процесу відповідно до державних санітарно-гігієнічних норм;

–  забезпечено рівний доступ якісної освіти;

– перетворено будівлю школи на естетичну окрасу міста;

– сформовано в учнів естетичний смак, підвищено рівень культури, покращено умови навчання та виховання.

За результатами проведення енергетичного аудиту реалізація енергоефективних заходів з реконструкції системи опалення та термосанація в Снігурівській ЗОШ дозволить зменшити споживання паливно-енергетичних ресурсів:

– теплової енергії до 312 Гкал на рік – відсоток економії 56%, що складає 533,1 тис. грн.

– електричної енергії до 16686 кВт*год/рік, що складає 31,8 тис.грн.

9. Які були перешкоди у реалізації практики, складнощі, як вдалось їх подолати, що сприяло успіху – до 5 речень.  
10. Бюджет практики, обсяги та джерела фінансування, співфінансування, внесок громади тощо. ДФРР – 15318,000тис. грн.

Місцевий  бюджет – 2121,837 тис.грн.

 

11. Наявність газетних публікацій або  вказати посилання на джерела в Інтернеті щодо опису практики – до 3х. https://www.youtube.com/watch?v=Di4LtRgBkzI
12. Наявність розроблених локальних документів в процесі реалізації практики: рішень органів місцевого самоврядування, програм, положень, договорів тощо.

(додати окремо в форматі  PDF файлу приклади напрацьованих місцевих нормативно-правових та інших релевантних документів, які сприяли чи допомагають її впровадженню)

Зведений кошторисний розрахунок вартості об’єкта будівництва «Реконструкція системи опалення та термосанація будівлі Снігурівської ЗОШ IIII ступенів №4 з впровадженням енергозберігаючих технологій за адресою: вул. Суворова,17, м. Снігурівка, Миколаївська область».

-Визначення класу наслідків по об’єкту «Реконструкція системи опалення та термосанація будівлі Снігурівської ЗОШ IIII ступенів №4 з впровадженням енергозберігаючих технологій за адресою: вул. Суворова,17, м. Снігурівка, Миколаївська область».

-Розпорядження про затвердження проекту «Реконструкція системи опалення та термосанація будівлі Снігурівської ЗОШ IIII ступенів №4 з впровадженням енергозберігаючих технологій за адресою: вул. Суворова,17, м. Снігурівка, Миколаївська область».

-Гарантійний лист про забезпечення спів фінансування проекту «Реконструкція системи опалення та термосанація будівлі Снігурівської ЗОШ IIII ступенів №4 з впровадженням енергозберігаючих технологій за адресою: вул. Суворова,17, м. Снігурівка, Миколаївська область».

– Висновок енергоаудиту Снігурівської ЗОШ I-III ступенів №4 Снігурівської районної ради Миколаївської області за адресою: вул.Суворова,17, м. Снігурівка, Миколаївська область.

– Технічний звіт за результатами проведення енергетичного аудиту та термографія приміщення Снігурівської ЗОШ I-III ступенів №4 Снігурівської районної ради Миколаївської області за адресою: вул.Суворова,17, м. Снігурівка, Миколаївська область.

13. Відповідальна особа за підготовку заявки та контакти для отримання додаткової інформації за потреби. ЛЄВШОВА Ольга Володимирівна

+38099 409 92 69